top of page

Pierre Lemaitre — Alex

Čtenářská výzva 2020: Kniha, jejíž název je na obálce červenou barvou nakladatelství Kniha Zlín 316 stran

Alex je zastupující zdravotní sestra. Je krásná a nezávislá. Ráda flirtuje. Často mění bydliště, své přátelé i kolegy. Když jednoho dne zmizí, nikdo si toho ani nevšimne.

Camille je detektiv s osobní tragédií. Nepouští se do náročných případů. Nikdy nebere únosy. Tentokrát je k tomu ale donucen. Nějaký kolemjdoucí nahlásil únos ženy a on se toho musí ujmout. Musí to vyřešit rychle, protože v případě únosu jde vždy o čas. Nesmí to dopadnout tragicky, jako s jeho manželkou.

„Nejvíc se bojí toho čekání, na něž se její fantazie zaměřuje na plné obrátky, myslí na to, co by jí mohl udělat, zavírá oči a vidí své tělo, jako by jí nepatřilo, tělo ležící ve stejné pozici jako před chvílí, plné ran, hojně krvácí, trpí, je to, jako by to ani nebyla ona, ale je to ona. Vidí se mrtvá.“

Tahle detektivka je úplně jiná, než se na první pohled tváří. A podle mě je opravdu famózní. Máte takový ten pocit, kdy si myslíte, že víte, ale vlastně jste úplně vedle. Hodně se mění, komu fandíte a kdo je oběť a kdo štváč. Nebudu spoilovat, ale můžu říct, že jsem byla mnohem více vtažená do děje než u Sběratele hlav, který bych po přečtení Alex deklasovala na detektivní průměr. Pokud jste tedy příznivci knižních thrillerů a detektivek, nenechte si Alex ujít.

„Tohle nevede k ničemu. Bude to pořád dokola. Žádné trestní oznámení, žádný svědek, žádný zločin, žádná oběť, žádný zločinec.“

Kniha je rozdělena do tří částí. V první dojde k avizovanému únosu, ve druhé k pátrání a třetí připadá na osvětlování celého případu a potřebné doplňování mozaiky. Příběh je většinou vyprávěn právě z pohledu Alex a Camille, nechybí tam ale pohledy dalších postav. Vždy však v er-formě. Jazyk není nikterak košatý, nicméně jeho jednoduchost nutí příběh plynout dle aktuální potřeby. Ať už poklidně, nebo ve vysokých otáčkách.

A přestože se autor vystříhal větších popisů, atmosféra Paříže, která na vás dýchne je syrová a prošpikovaná zločinem. Zároveň se nenásilně dovídáte i bolestné minulosti Camilla. Vše se na konci uzavře a spojí logicky a bez slepých míst.

Takže doporučuji k přečtení, jako jednoduchou, avšak kvalitní četbu na víkend. k bazénu, do auta, do karantény... Kamkoliv.

Pavla Ribárová

bottom of page