top of page

Maja Lunde - Sněhová sestřička

čte Matyáš Valenta (kterého znáte jako malého Honzíka z filmu Rafťáci)

délka: 3:32 h

vydavatel OneHotBook

knihu ilustrovala Lisa Aisato

a vydalo nakladatelství Host

Vánoce jsou už definitivně za námi (nebo možná spíš zase před námi), přesto vám chci přiblížit nádherný norský příběh o rodině, smrti a přátelství. Příběh, který je neobyčejný stejně jako kouzelný. Příběh o ztrátě, kterou dříve nebo později zažije každý. Ať už je to úmrtí bližního, rozvod rodičů nebo ztráta půdy pod nohama. Jistě si tento příběh užijete, budete se k němu vracet a třeba si s každou kapitolou zkracovat čekání na Ježíška.

Protože jde podle mě o něco mimořádného, chtěla bych vám přiblížit audioknihu i knihu jako takovou, včetně ilustrací.

Sněhová sestřička kniha a audiokniha

Desetiletý Julián před časem ztratil sestru. Tato ztráta otřásla celou rodinou. Mladší sestra přestala zlobit a rodiče se snaží dělat, jako by bylo vše normální, i když normálního není vůbec nic. Navíc se blíží Vánoce. Nejkrásnější svátky v roce nejen kvůli dárkům, ale i proto, že má Julián na Štědrý den narozeniny. Místo vánočních příprav, se však snaží všichni prostě jen přežít. Až jednoho dne Julián potká veselou a prostořekou Hedviku.

„Chci Vám vyprávět o Hedvice. O tom, jak se z ní stala moje nejlepší kamarádka a jak jsem o ni přišel. A taky o mojí sestře Juni, která odešla už dřív, ale i tak je pořád se mnou.“

Sněhová sestřička je rozdělená do 24 stejně dlouhých kapitol, které jakoby knížku předurčovaly k adventnímu čtení. Text je doplněný nádhernými ilustracemi, které s příběhem souznějí. Ilustrace jsou celostránkové i malé doprovodné, ale vždy barevné a roztomilé. Knížka je navíc nádherná jako celek, má silné listy z kvalitního papíru, což se sice podepisuje na její vyšší cenně, na druhou stranu se stane klenotem dětské knihovničky.

„Tak třeba Vánoce, “ pokračovala Hedvika. „Vánoce jsou tak krásný, až má člověk pocit, že mu pukne srdce a hlava se mu rozskočí, že jo?“

Posluchač audioknihy je kromě bookletu o tyto ilustrace ochuzen. Avšak interpretace Matyáše Valenty vám je zcela vynahradí. Matyáš má mladiství projev, který se pro postavu desetiletého Juliána skvěle hodil. Vcítil se do malého kluka, který procítí řadu emocí jako je smutek, vztek, hněv, ale i radost. Navíc zvládá i překotnost a prostořekost kamarádky Hedviky, která během jednoho nádechu ze sebe vychrlí desítku otázek.

Sněhová sestřička se vydařila i poslechově. Jejím posloucháním si můžete obohatit třeba pečení cukroví, zdobení vánočního stromečku nebo balení dárků. Příběh sám voní po jehličí, cukroví a horké čokoládě a navodí pravou adventní atmosféru.

Odkaz na poslechovou ukázku vám dávám zde.

Celostránková ilustrace Sněhové sestřičky

Doprovodná ilustrace knihy Sněhová sestřička

 

článek vznikl ve spolupráci s OneHotBook

bottom of page