top of page

Psychologie pro milující rodiče

Jana Bašnáková, Eva Vavráková, Jana Zemandl.

Tři mámy, tři psycholožky a v neposlední řadě tři autorky, které vás v nové knize provedou prvním rokem vašeho miminka. Na 216 stranách rozebírají sedm hlavních témat, která potrápí nejednoho rodiče.

Čerstvé maminky budou jistě hledat spásu v částech týkajících se spánku a dětského pláče. Kniha však nezklame ani suverénní matky - několikanásobné. Já sama jsem si našla velmi poučné informace v oddílech zabývajících se rozumovým vývojem dítěte a komunikace v prvním roce. Dále si rozhodnete, zda spát s miminkem ve stejné posteli, případně jak jsou na tom vaše robátka s emocemi.

Psychologie pro milující rodiče

Vše, co se zde dočtete nejsou plky vyvěštěné na americké univerzitě, o které nikdy nikdo neslyšel. Naopak! Jsou zde pouze odborné informace, o které se můžete opřít. A pokud vás nějaký problém v knize opravdu zaujal, můžete provézt výzkum na vlastní pěst. Seznam použité literatury je znepokojivě dlouhý a umístěný na konci knihy.

„Sdílení pozornosti s druhými lidmi je pro malé dítě vstupenkou do zcela nového světa. Díky tomu, že ho začne zajímat, co zajímá druhé, se od nich najednou chce a dokáže mnohem rychleji učit.“

Knížka jako celek se čte velmi dobře. Všechna fakta jsou interpretovány pochopitelně a bez zbytečných chytrých výrazů. Celkovou přehlednost knihy dále zlepšují podkapitoly, podnadpisy, barevné rámečky nebo citace v bublinách. Na konci každé kapitoly pak najdete souhrn pro zaneprázdněné rodiče, kde jsou ty nejdůležitější body opět zopakovány. Přesto nedoporučuji knihou jen tak přeskakovat. Vše dává smysl tak, jak je to psáno. Nejlepší je knížku si přečíst před porodem, a potom ji mít po ruce až se s danou situací setkáte. A věřte tomu, že se tak opravdu stane.

Knížka je přehledně rozdělená

Seznam literatury umožňuje vlastní výzkum

Roztomilé ilustrace doprovázejí text

Mám z této rodičovské příručky dobrý pocit. Nejde jen o další tuctový návod na dítě. Knížka zkrátka poskytuje rady odborníků a určitá řešení na problémy, se kterými se na mateřské potýkáme. Je zde však kladen velký důraz na vaši intuici a poskytuje vám prostor pro vlastní řešení. Pokud čekáte miminko, nebo chcete potěšit nějakou nastávající maminku, touto knížkou určitě potěšíte.

Knížka je dostupná běžně v knihkupectvích a e-shopech. Odkaz dávám např. na Martinus.cz

Pavla Ribárová

 

Tento článek vznikl v rámci spolupráce.

bottom of page