top of page

Petra Soukupová - Kdo zabil Snížka?

čte: Martha Issová

délka 3:07 h

vydavatelství One Hot Book

„Napsala jsem nádhernej dopis Ježíškovi a psa jsem nakreslila, nakreslila jsem různý psy, aby bylo jasný, že nepotřebuju nějakýho určitýho.“

Martina bydlí na vesnici. Její táta pracuje v lese a máma se stará doma o dvojčata. Peněz nemají nazbyt a ona by si moc přála mít psa, který bude jenom její. Jako to bylo v tý knížce. Rodiče kroutí hlavou, vysvětlují, domlouvají... Martinou ale nic nehne. Prostě ho chce. A pak ho má. Je celý bílý a tak mu začne říkat Snížek.

„Pojmenuju ho Snížek.

Ale není to dobrej pes. To se ukáže, až vyroste. Ale že je hluchej, to se ukáže už za pár dní.“

Snížka ale nikdo nemá rád. Je hluchý, neposlouchá ani na zrakové signály a na všechny vrčí. Taky zdrhá. Jenom Martina to s ním nevzdává, vždyť je přece jenom její.

Jednou při cestě ze školy nalezne Snížka ležet v příkopu u silnice. Snížek je mrtvý. Co se mu ale mohlo stát? A kdo mu to udělal? Martina se rozhodne, že tomu přijde na kloub a spolu s kamarády Frantou, Kájou a Viktorem se pustí do vyšetřování. Jejich dobrodružné pátrání však přinese nečekaná odhalení.

Přestože je Snížek literaturou pro mládež, mě ohromně bavil. Jazyk příběhu byl přizpůsobený 9-ti leté vypravěčce Martině. Tím myslím to, že máte pocit, jako by vám to všechno vyprávěla malá holka: Sáhodlouhé vysvětlování něčeho, co je jasné a nebo mládežnický slang. Na tom má lví podíl i Martha Issová, která z předčítání nevynechá povzdechy, úpěnlivost v prosbách nebo protočení očí v sloup (které se sice přečíst nedá, ale vy to stejně poznáte).

Za mě je tato detektivka podařená. Důkazem toho může být i nominace v nejprestižnějších literárních soutěžích jako je Magnesia Litera 2018 (litera za knihu pro děti) a Zlatá stuha 2018 (beletrie pro mládež).

Rovněž je oceňované grafické zpracování knihy, ale to nemůžu posoudit, protože jsem ji v ruce nedržela.

Na dětskou detektivku pak nepřímo navazuje další kniha od Petry Soukupové Nejlepší pro všechny, která se také dočkala své audio podoby. Ale o tom zase jindy.

Ukázka ZDE.

PaPi

 

Tento článek vznikl v rámci spolupráce

bottom of page