top of page

Agatha Christie - Vánoce Hercula Poirota

čte Lukáš Hlavica

délka: 8:08 h

nakladatelství One Hot Book

Simeona Lee je bohatý, starý a poměrně osamělý starý pán. Má ale dost zvláštní smysl pro humor. Jinak se nedá vykládat fakt, že pozve všechny své blízké i vzdálené příbuzné na Vánoce.

Všechny budižkničemi, vyděděné a téměř zapomenuté členy rodiny přivítá pod svojí střechou a oznámí jim, že se rozhodl změnit poslední vůli. Než se tak ale stane, je zavražděn.

Samotná vražda se však stane za poněkud nezvyklých okolností: mrtvý byl nalezen v tratolišti krve, ve svém pokoji, zamčeném zevnitř. Naštěstí se poblíž domu nachází věhlasný Hercule Poirot a je přizván k vyšetřování.

„Myslíte si tedy, že spáchání zločinu o Vánocích je nepravděpodobné?“ „Přesně tak.“ „A pročpak?“ „No, jak říkám, všude panuje vánoční pohoda a dobrá nálada a tak všelijak podobně.“ Hercule Poirot zamumlal: „Angličané jsou tak sentimentální!“

Vyšetřování vraždy v zamčeném pokoji bylo zajímavé. Dům byl plný příbuzných, kteří si vjížděli do vlasů a vzájemně se podezírali. Každý z nich měl chatrné alibi a motiv. V příběhu, byly popsány veškeré detaily a pocity, včetně pocitu z cizích pocitů, takže jsem opravdu nebyla schopná odhadnout, kdo je vrah. Samotné rozuzlení příběhu sice nebylo předvídatelné, ale pro mě dost překombinované, a proto jsem byla z konce mírně zklamaná. Za to napínání, ale příběh rozhodně stojí.

Co se týče přednesu Lukáše Hlavici, nemůžu absolutně nic vytknout. Jeho sametový hlas, dal každé z postav osobitost a kouzlo a to včetně postav ženských. Velkým bonusem je i samotný přednes Hercula Poirota s patrným francouzským přízvukem a měkkým hláskem, který jakoby nic a zcela zdvořile upozorňuje některou z postav, že lže. Příjemný byl klavír hrající vánoční písně mezi kapitolami.

Pokud jste fanoušky klasických detektivek, je tato audiokniha pro vás. Já osobně detektivky nečtu, ale poslouchám a s touto jsem rozhodně nešlápla vedle.

Okaz na ukázku ZDE.

PaPi

 

Tento článek vznikl v rámci spolupráce

bottom of page